♥ Sydämenmuotoiset sämpylät

Aamulla kahvia keittäessä sain idean leipoa sydänsämpylöitä. Laitoin kahvin tippumaan ja nostin taikinakoneen pöydälle. Pian olikin jo taikina kohoamassa ja hetken päästä pääsin muotoilemaan sämpylöitä. Sain tehtyä taikinasta yhdeksän sydäntä ja ne mahtuivat juuri sopivasti yhdelle pellille. Sämpylöiden määrä riippuu tietenkin siitä, minkä kokoisia sydämiä teet. Mulla oli ideana se, että näistä saisi helposti tehtyä täytettyjä sämpylöitä, joten kaulitsin taikinan melko ohueksi ennen kohotusta. Sydänsämpylät sopisivat hyvin vaikkapa tulevaan Äitienpäivään, jolloin pöytään voi kattaa valmiiksi täytettyjä sydänsämpylöitä äitiä ilahduttamaan :)


Sydämenmuotoiset sämpylät  9kpl

2,5dl kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
2dl grahamjauhoja
2dl vehnäjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
1,5tl suolaa
5rkl rypsiöljyä

1. Mittaa vesi, hunaja ja kaurahiutaleet taikinakulhoon. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja vehnäjauhot sekä kuivahiiva. Vaivaa taikinaa noin viiden minuutin ajan.
2. Lisää lopuksi suola ja öljy ja jatka taikinan vaivaamista vielä hetki.
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle hieman vehnäjauhoja ja painele taikina muutaman sentin paksuiseksi levyksi. Peitä liinalla ja anna kohota 1 tunnin ajan.
4. Tasoita kohonnut taikina varovasti kaulimen avulla niin, että pinnasta tulee tasainen mutta älä paina taikinaa ohuemmaksi.
5. Painele taikinasta sydämen muotoisella muotilla sämpylöitä tai tee sydämet vapaalla kädellä taikinapyörää tai veistä apuna käyttäen. Pyörittele yli jäänyt taikina kevyesti palloksi, kaulitse ja tee loput sydänsämpylät.
6. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille, sihtaa päälle kevyesti vehnäjauhoja ja kohota liinan alla noin puoli tuntia.
7. Paista sämpylöitä +225 asteessa 15-18 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla uunin luukkua varovasti 10 minuutin kohdalla.



Vasemalla puolella näkyy minkä paksuisia sämpylät olivat ennen pellillä kohotusta. Oikealla ihana uunituore sämpylä ja nokare voita.

Mulla ei ollut sopivan kokoista sydänmuottia, joten käytin apuna sydämen muotoista leivosvuokaa. Painoin muotin kevyesti taikinaan ja leikkasin sämpylät irti taikinapyörän avulla. Yli jääneen taikinan kaulitsin kevyesti ja tein loput sydämet siitä. Taikinaa jäi vielä yhdeksän sydänsämpylän jälkeen pieni pala, josta pyörittelin yhden tavallisen sämpylän.

Uudessa kodissa onkin tullut leivottua jo ahkerasti ja uuni on ollut kovassa käytössä. Tänään on lisää leivontahommia tiedossa, mut sitä ennen täytyy käydä kaupassa täydentämässä jauhovarastoja. Mukavaa keskiviikkoa! ♥

10 kommenttia

  1. Ihana idea muotoilla sämpylät sydämen muotoisiksi. :) Täytyy kokeilla joku päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Nää olivat kyllä kivaa vaihtelua tavallisiin sämpylöihin :)

      Poista
  2. Sulla on kyllä aina niin ihania juttuja täällä. :)

    VastaaPoista
  3. Onpas niin söpöjä että... nam.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos! Seuraavaks meinaan kokeilla miten tähden muotoiset onnistuu :D

      Poista
  5. Bongasin nämä tuosta sivupalkistasi ja olivat niin söpöjä, että piti heti kokeilla! En yleensä ole kovin suuri leivän ystävä, mutta nämä oli minustakin tosi herkullisia. Kiitos loistavasta reseptistä! Postasin ohjeen blogiini ja laitoin linkin sivuillesi. :)

    http://ellanreseptikirja.blogspot.fi/2014/08/sydansampylat-ja-maustevoi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että päätit kokeilla näitä sämpylöitä! Välillä on kiva muotoilla leivät tai sämpylät vähän eri muotoon, sit ne muka jotenkin maistuukin paljon paremmalta :D

      Poista

Kiitos kommentista! ♥