Pähkinä-siemenleivät

Heh, nyt tuli kyllä jättiläisleipiä! Tein litran leipätaikinan, jonka annoin levätä kelmun alla 18 tuntia. Muotoilin taikinasta kaksi pitkulaista leipää, jotka paistuivat uunissa lähemmäs 40 minuuttia. Lopputuloksena kaksi rapeakuorista sisältä mehevää leipää ja lisänä vielä kivoja pähkinä- ja siemensattumia. Käytin taikinaan GoGreenin salaattisekoitusta, joka sisältää auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä ja cashewpähkinöitä. Paahdan usein sekoitusta erilaisiin salaatteihin, mutta välillä tulee laitettua pussin jämiä myös leipätaikinoihin. Cashewpähkinät voi halutessaan vaikka puolittaa ennen taikinaan lisäämistä.



Pähkinä-siemenleivät 2 jättiläisleipää
1 litra kädenlämpöistä vettä
3 herneen kokoista nokaretta tuorehiivaa
2tl hunajaa
1,5dl pähkinä-siemensekoitusta (auringonkukansiemen, kurpitsansiemen, cashewpähkinä)
2dl kaurahiutaleita
4dl grahamjauhoja
10dl vehnäjauhoja
4rkl rypsiöljyä
3,5tl suolaa

1. Liuota hiivanokareet kädenlämpöiseen veteen. Mittaa joukkoon hunaja, pähkinä-siemensekoitus ja kaurahiutaleet.
2. Lisää grahamjauhot sekä puolet vehnäjauhoista ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
3. Lisää loput jauhot, sekä rypsiöljy ja jatka vaivaamista vielä noin viisi minuuttia. Lisää suola taikinan joukkoon vaivaamisen loppuvaiheessa.
4. Kaada taikina hyvin öljyttyyn astiaan, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä astia kelmulla. Anna taikinan olla huoneenlämmössä 12-18 tuntia.
5. Levitä pöydälle tai työtasolle reilusti vehnäjauhoja. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele reunoja sisäänpäin. Käännä taikina niin, että käännetyt reunat ovat pöytää vasten. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin. Jaa taikina kahteen osaa, muotoile varovasti leiviksi ja asettele leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle kevyesti jauhoja ja kohota liinan alla 20-30 minuuttia.
6. Paista +240 asteessa 15 minuuttia ja laske uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista vielä noin 25-30 minuuttia.

Vinkkejä!
-Iso lasagnevuoka sopii hyvin taikinan kohotukseen.
-Saat leipiin ihanan rapean kuoren kaatamalla uunin pohjalle noin puoli desiä vettä samalla kun laitat leivät uuniin. Päästä höyryt pois uunista avaamalla uunin luukkua varovasti 15 minuutin kohdalla.

Vasemmalla puolella on 18 tuntia huoneenlämmössä levännyt taikina. Oikealla pala uunituoretta leipää, nam!

Huomenna on tulossa vieraita, joten ajattelin tehdä tänään pohjat valmiiksi brita-kakkua varten. Täytyy käydä hakemassa vielä tuoreita marjoja täytteeseen. Karhunvatukat näyttivät ainakin todella houkuttelevilta kaupassa :)

4 kommenttia

  1. Leipätaikina kelmun alla.. jännittää mitä tuleman pitää =)

    VastaaPoista
  2. Leivoin tässä aamulla sun ohjeella niitä unikonsiemen-pitakolmioita shaksukan kaveriksi ja ai vitsit miten olikaan hyviä! Muu perhekin ylisti siihen malliin että varmasti teen uudestaankin. Linkkasin sun blogin mun omaan siihen ohjeen yhteyteen :)

    http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/05/shaksuka-pitakolmiot.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kiva kuulla että maistui! :) Noi pitakolmiot on kyllä hyviä ja on tullut kokeiltua kaikkia erilaisia versioita niistä. Just ajattelinkin, että vois tänään tai huomenna taas tehdä niitä. Täytyykin käydä sun blogissa lukemassa toi postaus! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥