kotiliesi

20. helmikuuta 2014

♥ Terveisiä Prahasta osa 2: Farmers market

Kirjoittaja: Prahassa asuva ja kiertueita pitävä veljeni Niki.

On elokuu ja istumme vakiopaikassamme. Juomme tuorettakin tuoreempaa tyrnimarja-omenamehua ja se lähes joka kertainen lämmin pinaatti-fetapiirakka löytää tiensä vuoroin suihimme. ''Tämä on yksi parhaista perinteistä jonka olet keksinyt'' tuumaa vaimoni hymysuin. ''Ja ehkä ainoa hyvä".. vastaan. Toivottovasti aurinko jatkaa tätä joka launtaista perinnettään. Tuossa vaiheessa olimme inspiroituneet Naplavkan -  Vltavan virran varren maalaismarkkinoilla jo tusinan kertaa.

Viime maaraskussa kävelimme ystäviemme Lucyn ja Honzan kanssa kotia kohti markkinat takanamme. Laitoin kollektiiviset ajatukset ilmoille sakra, seuraavan kerran sitten ensi maaliskuussa.

Tässä nyt kuitenkin ollaan. On helmikuu ja ensimmäisen kierroksen jälkeen olemme jonkinlaisessa puolittaisessa tanssi ja seisomis liikkeessä vakiopaikallamme. Juoden pienet lasit todella herkullista ja myyjän mukaan terveellistä marjaviiniä, no siltä se kyllä maistuu, nam. Markkinat ovat poikkeuksellisesti taas toiminnassa, sillä täällä ei talvesta ole juuri tietoakaan...

Valentina katselee joutsenia, Veronika liittyy leivän heittelijöiden joukkoon, siis ruokkii lintuja ja itse ihastelen 37:tä kertaa tätä maisemaa... taustalla soittaa mitä mainioin orkesteri. Soittavat jazzia tunteella ja nostavat tunnelmaa entisestään. Kello on jotain 9-10 väliltä aamulla.

Mikä ihmeen eka kierros?

Ensin kävelemme hiljakseen, katselemme, kuuntelemme, tuoksuttelemme. Joka kerta markkinat ovat erilaiset - ''Uusia herkkuja!'' ''Mitä noi on?'', ''Bändillä on huilisti mukana'', ''Uusi minipanimo myymässä olutta, lähes kaikki näyttävät juovan sitä.'' ''Toi viiksiveikko yrtteineen on niin mainio, kato mitä se on tänään kirjoittanut tauluun'' jne.
Ekalla kierroksella mukaan tarttuu aamupalaa sekä piknik-tarvikkeet. Aamupalaksi yleensä jokin lämmin piirakka tai jokin vegepihvi, talvisin myös kuumaa kaakaota (joskus kermavaahdolla) tai kuumaa omenamehua. Kierroksen aikana juomme käsittämättömän raikkaat vitamiinipommit, kun ei jakseta odottaa vakiopaikallemme asti. Usein ostamme myös lasit Moravialaista viiniä, suosittelemme Pavel Binderin viinejä.

Bohemia on erikoistunut oluen panemiseen, sekä sen nauttimiseen. Bohemia kattaa läntisen ja keskiosan Tsekeistä ja Moravia Itäisen osan. Bohemia on enemmän urbaania kaupunki-aluetta ja Moravia taas enemmän maaseutua. Ja vaikka rakastankin Suomen kieltä niin käännökset yllämainituista alueista ovat mun mielestä jotenkin epämiellyttävät: Böömi ja Määri. Siis häh?

Lauantaisen piknikin vietämme yleensä joissakin seuraavista paikoista:  Vyšehrad, Kasvitieteellisen puutarhan puutarhassa tai Andelin salaisessa puutarhassa. Yleensä  mukaan on tarttunut paljon kasviksia, juustoja, tuoretta leipää, viiniä, hedelmiä ja aina jokin uusi herkullinen leivonnainen. Olen niin ystävällinen, että aion paljastaa nuo kaikki paikat lopussa löytyvässä kartassa.


Entäs sitten se toinen kierros?

Mitäs illalliseksi? Yllä mainitun lisäksi markkinoilta löytyy tuoretta kalaa, kotitekoista pastaa, kojuja jotka myyvät kaikennäköisiä ja kokoisia sieniä, tuoretta lihaa sekä tuoreita kananmunia. Jos sattuu olemaan padat, kattilat ja kauhat hukassa niin niitäkin löytyy, käsityötä vielä kaiken lisäksi. Jos et ole koskaan kokeillut paikallisesti ja luonnomukaisesti viljellyn sekä tehotuotannon maku- ja vaikutuseroja, niin täällä se saattaa onnistua. Tai ainakin meidän kokemuksen mukaan. Tomaatit ovat mun mielestä hyvä mittari tuossa asiassa.
Toivon että jonain päivän pääset ihan paikan päälle inspiroitumaan ja kokemaan nämä markkinat. Olemme nyt käyneet paikalla noin 30 kertaa. Joka launtai suuntaamme paikalle aina yhtä innokkaasti ja niin tekevät tuhannet muutkin Prahalaiset. Ehkä se juuri luokin sen rennon ja iloisen tunnelman.

Innolla odotamme hetkeä jolloin saamme Minkan ja hänen poikaystävänsä tänne markkinoille. Ja maaliskuun lopussa suurenmoiset vanhempamme pääsevät itse kokemaan nämä markkinat joita olen hehkuttanut tässä viimeisen vuoden. Näitä markkinoita suosittelen aina asiakkaillemme ja joskus menemme myös asiakkaiden kanssa yhdessä.

Käytännön tietoa

Auki: Helmikuu - Marraskuu, klo: 8.00 - 14.00. Suosittelemme aikaista aamua.
Hintataso: Jokainen Suomalainen joka laskeskelee hintoja täällä säästäkseen rahaa, tuhlaa vain aikaansa ja kantaa mukanaa turhaa tapaa. Söin tänään hyvän lounaan, otin myös salaatin sekä oluen ja teetä. Hinta 9 euroa. Toki jos eksyy siihen kaikkein ''helpoimpaan'' paikkaan, joka mainostaa itseään vain Englanniksi, sekä väittää olevana ''Original Czech Restaurant'' ei ole hintansa väärti. Siltikään ei kallis Suomalaiselle.

Muuta: Täällä humaltumista ei katsota kovinkaan kunnioittavasti tai se ei ole niin normaalia kuin esimerkiksi Suomessa. Ja samalla suurin osa markkinoijilla käyjistä varmasti juo olutta tai viiniä jo klo 8.00. Eli ei huolta, anna mennä vaan. Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen että kävelet olutvaahto-viiksin markkinoilla klo. 08.05.

Englannilla tai viittomakielellä pärjää, mutta kyllä matkustajan olisi hyvä osata muutama sana.
Dobrý den - Hyvää päivää
Dekujeme, lausutaan djikyy - Kiitos
Prosím, lausutaan prosiim - Please
Hezký den - Mukavaa päivää

Tässä kartta joka näyttää markkinat ja kolme piknik-paikkaa.

Kysykää vapaasti, vastaan kaikkiin kysymyksiin. Myös toiveita seuraavista aiheista otetaan vastaan.

Oikein mukavaa päivää täältä aurinkoisesta Prahasta. Näyttää siltä, että yritämme hypähtää talven yli suoraan kevääseen.

Terveisin,
N, V & V

Arvostelut ja Facebooksivut:
PRAGUE URBAN ADVENTURES: TRIPADVISOR
PRAGUE URBAN ADVENTURES: FACEBOOK 

Kiertueet:
PRAGUE URBAN ADVENTURES    
PRAGUE PRIVATE GUIDE
 
Terveisiä Prahasta osa 1, löytyy täältä ja lisää tietoa kirjoittajasta löytyy täältä.

4 kommenttia :

 1. Kuulostaa ja näyttää hienolta! Lämpimänä kesäpäivänä on varmasti mahtavaa puikkelehtia pitkin pieniä torikujia ja pysähtyä evästämään kun siltä tuntuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, toivottavasti pääsis keväällä näkemään noi markkinat itse :-) Torikujilla puikkelehtiminen kuulostaa super kivalta! :-)

   Poista
 2. Praha koukutti allekirjoittaneen vuonna 2006. Sen jalkeen sinne on palattu joka vuosi ja erilaisilla kokoonpanoilla. Paljon on nahty ja koettu ja paljon on nakematta. Nolottaa tunnustaa, etten ole oppinut muutamaa sanaa enempaa..enkulla mennaan. ;) Seuraavalla retkella maaliskuussa on koettava MARKKINAT ja Petrinin kukkulalle taidetaan talla kertaa taapertaa jalan, seka tutustua muuhunkin kuin pienois-Eiffeliin. Niki on suunnitellut muutamia muitakin retkikohteita ja aina pitaa jattaa varaa hetken mielijohteille, seka nauttia vaan olostaan. Kyselkaa rohkeasti, minakin mielellani osallistuisin keskusteluun...jos siis Praha kiinnostaa. ;) -Mama P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, te onnekkaat! Mä niin haluun kans Prahaan ja ehdottomasti noille markkinoille myös. Siellä olis niin paljon nähtävää ja koettavaa muutenkin. Milloinkohan on meidän vuoro mennä :-D

   Poista

Kiitos kommentista! ♥