kotiliesi

19. tammikuuta 2014

♥ Terveisiä Prahasta osa 1: Pivoilua Prahassa

Kirjoittaja: Prahassa asuva ja kiertueita pitävä veljeni Niki.

Arvon siskoni on häpeän uhan alla antanut veljelleen luvan tahria tämän kotoisan blogin maineen, antamalla hänelle (minulle siis) luvan pulputtaa Prahasta kaksi kertaa kuukaudessa. Kerran kuukaudessa pivo-seikkailuista ja kerran kuukaudessa ihan tosissaan katsotaan myös tuopin reunojen yli.

Nerokas, rakastettu ja oppinut Tsekkiläinen pubikirjailija Bohumil Hrabal on tunnettu tekstiensä leikkely-tekniikastaan, joten jos hän, niin minäkin, eli tämä teksti rikkoo kaikki aika ja tila-avaruuden rajoitukset. Tämä on kirjoitettu mukamas kronologisessa järjestyksessä, mutta samalla tulevaisuutta ja menneisyyttä on muokattu nykyhetkestä käsin.

Juuri äsken sinkkimme otti vastaan kolme Tsekkiläistä olutta, vain 1/5 osaa päätyi makuhermojen kautta vatsalaukkuuni. Kuinka moinen hullu menettely on mahdollista suorittaa, hyväksyttävää? No katsotaan löytyykö selitys tästä artikkelista. Niin, kuka minä siis olen?Ihana herkkuja taikova siskoseni Minka on maininnut minut mairittelevaan sävyyn jopa muutamaan otteeseen, useampi kerta voisikin olla haasteellista. Lyhyesti meikäläisestä: Olen kauniissa ja inspiroivassa Prahassa asuva 30-vuotias Tsekkiläisen ihanan naisen mies, 6-kuukautisen söpöliinin isä, kahden koiran ulkoiluttaja sekä 13 vuotiaan vekkulin isäpuoli. Meidän viimeisin projekti oli kuusi Rocky elokuvaa, the Saga continues siis... Olen 6-vuotta (okei, 5 vuotta ja 10kk) päivittäin meditoinut joogi, entinen kokki (8v. ammattilaisena), nykyinen cooli opas ja olut-kulttuuriin sukeltaja - tosin täällä kyseisen asian välttäminen vaatisi jo isomman luokan kellukkeet. Siinäpä. Kaikki kehuja sisältävät adjektiivit ovat omia mielipiteitäni.

Parempi kuitenkin lyödä peli heti mäskiksi ja aloittaa perusteista eli Tsekkien olut-kulttuurista. Olen taipuvainen filosofiseen liirumlaarumiin, joten olen valjastanut tämän jonkilaiseksi semi-antidootiksi kyseistä virusta vastaan. Tämä on alter egoilleni (lue: yleensä tukahdetutuille osille persoonallisuudessa) tila tampata.

Muuten, kirjoittaessani tätä nuori ja mukava tarjoilijaneiti Martina juo hymysuin olutta ja noin seitsemänkymppinen pariskunta huudahtaa yhteen ääneen ''Je vyborny pivo!'' ja koko neljäntoista konkkaronkka yhtyy tähän julistukseen ''ano! fakt joo! cerstve a moc dobry!'' käännettynä ''on mahtavaa olutta!'' '' kyllä! totta on! tuoretta ja erittäin hyvää!''

Branik, hemmetti että oli hyvää! Tietämättömänä suoraan pullosta, peittosi kuitenkin monet suomen keskitasolla liitävät oluet (Suomi-oluiden saralla olen vasta kokenut noviisi). Ja mitä olutta tarjoilija ja siis minä myös juon juuri tällä kyseisellä hetkellä, no Uneticken kymppistä!

Mutta (opetin muuten viime viikolla Tsekkiläistä suomenkielen oppilastani ettei suomessa voi aloittaa lausetta sanalla mutta) Branik oli alkuhuumaa, kokemattoman kujertelua, ne karvaat viillot paletissa olisi pitänyt tunnistaa! Eivät ne olleetkaan se huippu, joita on muuten oikeasti loputtoman monta, verratonta! Jumankauta, Matuskan Apollo Galaxy ja Raptor IPA - kuin hedelmätarha räjähtäisi suussa kaikkinen avuineen ja voimineen vailla tarkoitusta vahingoittaa ja kaiken sen jälkeensä jättäneen udun keskeltä paljastuu vahvasti - olut ja humala. Ei känni, vaan se kauniisti taivasta kohti kurkottava luonnon taideteos ja lääke.

 Siinä välillä toki tapahtui jotain ja jälkeenkin tulee tapahtumaan. Esimerkiksi tämä kappale.Mitä siis tapahtuikaan.. hitsiläinen, että pitääkin olla tämä vaihe jossa pitää selittää asioita? =) Mikä oli se ensimmäinen paljastus eli revelaatio. Noh, se oli Sadek, kierrevahvuudeltaan 11. Oluessa sekä chilissä marinoidun porsaan kera U Sadun kesäisellä ja ihanalla terassilla. Aurinkoa, hulmuavan kultaista määrittelelömätöntä viljaa, iso pilvinen tuoppi sekä legendaarinen ennen ja jälkeen kokemus. Siitä sitten historiallisen U Pinkasun helmoissa Urquellia suoraan tankista - tämä nerokkuus saa selitystä osakseen tulevissa seikkailuissa! Lähes välipala-keittolounaaksi kelpaavaa Old-Gottia U Medvidkun (1466) mini-panimossa.

Ajatus maailman sisään sujahti., Kirjoittaessani tätä vaimoni on lapsin varustetuin kavereidemme kanssa oluella, luonnollisesti. Naapuripöydän neitokaiseksi nimittelyvaiheen ohittaneet ihanaiset naiset soittivat juuri ystävilleen, ''liittykää seuraan, täällä on todella hyvää olutta!'' Puku päällä oleva mies lähettää päivän viimeisen sähköpostin, huolitellusti asettaa päivän lehden laukkuunsa ja siemaisee ilmeisen hyvin ansaitun oluen muutamalla tyylikkäällä siemaisulla, maksaa 25 korunaa ja antaa 5 korunaa tippiä, ''aah, tak, dobry, nashle." Cafe Kolibkaa (Kahvila Kehto) asuttavat tänään enimmäkseen pariskunnat, joiden silmät ajoittain uppoutuvat toisiinsa ja aikavälein ne tarkastelevat kuinka paljon olutta on vielä jäljellä. "Joko olisi aika tilata uusi - jednou pivo, prosim" ..ja taisi se ajatus suorinta tietä jatkaa ulos, sillä tuo ympäristön observaatio sai minut unohtamaan lauseen lopun.Olen siis eräässä lemppari kahvilassani, jonka vetonaula on olut (Uneticky Pivovary eli Uneticken Panimo, mainioita oluita) ja toki oikein kotoisa tunnelma. Meikäläinen artikkelien vauhdissa, yksi iso desitka, yksi pieni Polotmave Chynelta ja pieni Dvanactka, erityisesti Chynen toffeisen kahvinen puolitumma vakuuttaa. Jokaisessa pöydässä juodaan olutta ja monissa pöydissä keskeisenä on Hermelin, joka valkosipuleineen läpäisee koko atmosfääriin. Varoituksen sana sisään astuville: pitäkää töppöset maankamaralla! Sisko tietää, sillä edellä mainittua herkkua oli tarjolla Suomessa jouluna.

Tekisi mieli kirjoittaa kaikista mainioista, maistuvista ja mahtavista Tsekkioluista, mutta kyseessä on ''ted a tady'' operaatio, eli tässä ja nyt operaation avainsana on rehellisyys. Lisäksi tiedän seuraavan olevan totta - mikäli siskoni julkaisee hömpötykseni, tulevat kaikki suurenmoiset Tsekkioluet saamaan arvoisensa aseman ja kohtelun tulevissa pulputuksissa. Tänään siis päätämme varsin yllättävissä merkeissä.

Noh, saattaa johtua siitä että Tsekkiläisten veijarihahmojen kansoittamassa Kulovy Bleskissä nauttimani legendaarisen Matuskan Apollo Galaxy (Pale Ale) olut ja sen kanssa yhteistuumin toiminut Utopenec, erittäin herkullinen olut-ruoka ja klassiko täällä. Nämä veivät kieleni lisäksi riman varsin korkealle päivän seuraavia oluita ajatellen. Nauttiessani tuota voittamatonta yhdistelmää, kolme tarjoilijaa mietti naureskellen kuinka asetella sadat eri pullot näyttävästi esille. Muutama pulloista kuitenkin tapasi kohtalonsa tai sanotaanko suoraan lattian, juuri ennen paikkaansa olutkansan kunnioittavissa silmissä.

Kuitenkin, Kaarlen aukion läpi käveltyäni (en unohtanut ihastelle Uuden Kaupungin tornia eli ensimmäisen defenestraation pahamaineista tyyssijaa) kävin moikkaamassa ylväästi valaistua ja aina iloista Tanssivaa Taloa, joka hurmallaan tuo sopivaa keveyttä uskomattoman kauniiseen panoraamaan. Lempeän jykevästi kaupunkia kantava villi Vltava, mystisesti kuiskaava Kaarlen Silta, suojelevasti kaupungin ylle kohottautuva Prahan Linna ja aina rakastavaisia luokseen kutsuva vehreä Petrinin kukkula. Kaikki tämä kantaa kirjaimellisesti erään sankarini, eli Vaclav Havelin valoa. Suuntasin kohti keltaisen linjan metroa ja kotia kohti ajatuksenani viimeistellä tämä artikkeli. Toki ensin ted a tady (tässä ja nyt) taktiikalla perheen kanssa oleskelua.


 Mielessäni kiilsivät seuraavat etiketit joita olin säästänyt jo kauan vapaapäivääni varten. Prahan Olut ja Tsekki Tapas sekä Boheemi Praha-kiertueet työllistivät minua keskiviikkoon asti. Tänään on torstai ja perjantaina on vapaapäivä.

Ne kiiltevelevät etiketit siis. Nymburkin Bohumil Hrabalin kuvalla varustettu puolitumma: Nääh, karvas ja tylsä, to the viemäriin we go. Zatecin Baronka: Join tätä kerran hanasta, (pubissa, ei täällä sentään olut kotihanasta virtaa) varsin mainio, pehmeä, ei kovin vahva kitalakikosketus, mutta silti hellävarainen. Pullosta kuitenkin tunkkainen ja liian perus, to the sink we go. Sitten Choteborin cerny: Choteborin svetly lezak eli vaalea lager on yksi lemppareistani hanasta ja pullosta, säkenöivää voimaa ja Tsekki-lagerin ylpeyttä. Tämä oli kuitenkin...hyvä, mutta olin juonut tänään jo kolme erittäin makoisaa olutta. To the sink we go. Eli 1,5 litrasta olutta viemäriin päätyi noin litra, snobbailua? Ei, vaan iloa siitä että voin päättää mitä juon.

Mitä jäi? Skottilaisen Brewdogin Punk IPA: Aina yam yam, mutta niinkuin sanoin, Matuskan Apollo Galaxy hanasta päivällä, siinäpä varjo valaistavaksi. Eilen join hemmetin hyvän Svijanyn desitkan, mainio mainio perus lager Lagerlandista, hinta: 40centtiä. Ei siitä sen enempää.

Tälle jo muutenkin tylsälle lopetukselle pitäisi keksiä jokin tempaiseva lopetus. Toisena vaihtoehtona on lohduttaa itseäni seuraavalla - lähiravintolassa puoli litraa Pilsner Urquellia tankista (vain Tsekkiläiset voisivat keksiä moisen nerokkuudeen) maksaa 30kc (1,20€) ja lähikaupasta Matuskan oluita saa 100kc eli noi 4€ litra. Aikomukseni ei ole kumota edellä mainittuja vaan iloita kyseisistä faktoista. Ei voi siis oikeasti valittaa ja ainiin, joinhan tänään loppupeleissä kolme (hetkinen.. viisi, toki 8 tunnin sisällä! Sillä en ole humaltumisen ystävän, pienen hiprakan fani kyllä) täysin valittamisen ulkopuolelle sijoittuvaa olutta.
VAHVASTI SUOSITELTAVAT PAIKAT ARTIKKELIIN LIITTYEN:

Kulovy Blesk -  Persoonallinen, super terassi/garden kesällä. Aina 12 Tsekkiläistä minipanimo-olutta hanasta, oikeasti hyvää ruokaa ja ehkäpä parhaat olutpurtavat. Ystävällinen palvelu aina.

Cafe Kolibka - Kiva tunnelma, kuin jonkun olohuone. Yksi parhaista hermelineista, Uneticken 10 ja 12, Chynen toffeisen kahvinen puolitumma, ystävällinen kaikinpuolin.

U Pinkasu - Tämän paikan historia on uskomaton ja sisällä riittää kerrottavaa ja kertojia. Tämä on se paikka johon vien asiakkaat lähes jokaisella opastetulla Prahan Olut ja Tsekin Tapas-kiertueella, maistamaan perinteisiä Bohemian herkkuja ja Urquellia, onhan tämä kuitenkin SE paikka joka tarjosi edellä mainittua Kultaista Nektaria ensimmäisenä Prahassa. Siitä riittää tarinoita.


Tässä samalla kuukauden olut-kävelyvinkki. Klikkaa ja aarrekartta aukenee edessäsi!

Please, mitä tahansa kysymyksiä Prahasta, lupaan vastata jokaiseen ja olla avuksi parhaani mukaan. Onko sinulla ehotuksia aiheista? Tällä hetkellä edessä kimaltelevat seuraavat teemat: Praha kukonlaulun tietämillä ja Pieni olutpanimo-tallustelu.

Ystävällisin terveisin,
Niki

7 kommenttia :

 1. Katsoin Kulovy Bleskin kuvia ja jotain tuttua siina heti oli. Tsekattuani osoitteen varmistui, etta mesta on tuttu. Ensimmaisella Prahan-reissullamme asuimme samalla kadulla ja piipahdettuamme mestaan ihastuimme heti. Seuraavalla kerralla paikka oli harmiksemme kiinni ja nyt siis huomaan, etta se on hieman uudistunut nimea myoten. Next time there! ;) Ja kiitos Nikille artikkelista...tuo pitaa lukea ehka pariin kertaan, jotta sisaistaa paremmin. Nyt tsekkaamaan noi muut paikat.. Onnea blogiyhteistyollenne! :) t. Mama P.

  VastaaPoista
 2. Moikka Mama P. eli äitimuorini.

  Te ootte iskän kanssa aikamoisia löytäjiä, sillä ''Pallo Salama'' ei mainosta itseään millään tavalla, eikä se ole helpoin paikka eksyä. Aina tupaten täynnä paikallisia.

  Vein sinne eilen asiakkaita, pariskunta Englannista ja pitivät paikasta kovasti. Paikalliset juttelivat heille ja mistäs muustakaan kun oluesta. Todella kotoisa ja mukava tunnelma.

  Paikka on muuttunut 4 vuoden sisällä paljon. Eiköhän käydä siellä kun tulette.Paikka on muuten nimetty erittäin hauskan Tsekkikomedian mukaan.

  En tiedä onko siinä mitään sisäistämistä, ehkä kirjoitin vähän monimutkaisesti. Aion tulevissa postauksissa keskittyä enemmän kuvaamaan ympäristö, jonkinlaisen punaisen lankan kera. Ilman Minkan editointi prosessia, teksti olisi vielä vaikeampi lukuista. Äidinkielen opettajani kehuivat aina ilmaisuani ja tarinoitani, mutta kauhistelivat kielioppiani, ei mikäänihme,!

  Kiitos onnentoivotteluista.

  VastaaPoista
 3. Hieman korkealentoista tekstiä, mutta muuten ihan jees ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Veljelläni on hauska ja persoonallinen tapa kirjoittaa! :-) Näiden lisäksi luvassa on myös vähän selkeämpiä postauksia ja tietoiskuja Prahasta!

   Poista
  2. Kiitos kommentista. Loppupeleissä, meni omasta mielestänikin vähän yli yrittämiseksi, mutta samalla opin aika paljon tulevia sepustuksia varten ja tuo olikin jonkilainen yritys myös vähän kertoa itsestäni näin alkuun.

   Ensi kerralla suuntaamme Prahan aamuun.

   Mukavaa päivää.

   Poista
 4. No huh, huh, johan on tarinaa, mutta mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kimberly,

   Kiitos kommentista. Sanotaanko niin, että tuskin itse enää uskallan edes lukea tuota tekstiä. Ensi kerralla taidan laskeutua lähemmäksi maankamaraa.

   Luulenpa, että seuraavalla asialla oli vaikutusta : olin kolme edellistä päivää opiskellut n. 5h päivässä ja vetänyt 3 kiertuetta, tuo teksti oli varmaan jonkinlainen tasapainotus.

   Seuraava teema - Praha Kukonlaulun aikaan.

   Kaikkea parasta,
   Niki

   Poista

Kiitos kommentista! ♥