♥ Pehmoiset porkkanasämpylät

Itse leivotut leivät, sämpylät ja patongit on kiva piristys arjen keskellä. Joskus teen taikinan ja jätän sen kohoamaan kun lähden koiran kanssa lenkille. Takaisin tullessa taikina onkin valmis muotoiltavaksi ja sit vaan uuniin ja kohta pääseekin jo herkuttelemaan. Mikä olisikaan parempi sateisen syysillan iltapala kuin lämpöiset sämpylät ja mukillinen teetä. Leipää tulee leivottua lähes viikoittain ja kannankin jauhopusseja kotiin kuulemma joka kauppareissulta.. höpsis!

Viikonloppuaamuisin on kiva yllättää mies tuoreilla sämpylöillä ja erilaisten salaattien ja muiden ruokien kanssa leivon usein patonkia. Leipiä teen monesti taikinajuureen ja tarkoitus olisi saada lisää leipäohjeita tännekin, kunhan vaan kerkeäisin joskus kuvaamaan niitä ennen kuin puolet leivästä on jo syöty.

Myllärin Luomun järkkäämä leivontahaaste oli siis siinäkin mielessä kiva juttu, ettei ole hetkeen tarvinnut hakea jauhoja kaupasta. Muutaman pussin pohja tosin alkaa jo häämöttää uhkaavasti.. Leivontahaasteen ideana on siis se, että Myllärin facebook-sivuilla ilmoitetaan joka kuukaudelle oma teema ja jokainen osallistuja voi panostaa haasteeseen niin paljon kuin itse haluaa. Lokakuun teema on tosi mieluinen "Lumoudu luomusta" sillä meillä käytetään muutenkin paljon luomutuotteita.



Pehmoiset porkkanasämpylät, 9 muhkeaa sämpylää
3dl kuumaa vettä
2 luomuporkkanaa
1tl suolaa
1dl Myllärin luomu 7-viljan hiutaleita
1/2pss kuivahiivaa
2rkl siirappia
8-9dl Myllärin luomu hurjan viljainen sämpyläjauho
0,5dl luomu rypsiöljyä

1. Mittaa taikinakulhoon 3dl kuumaa vettä, sekoita joukkoon 7-viljan hiutaleet, suola ja kaksi raastettua porkkanaa. Raasta toinen porkkanoista ihan pieneksi raasteeksi ja toinen hiukan isommaksi. Lisää joukkoon myös siirappi.
2. Kun seos on kädenlämpöistä, mittaa kulhoon 5dl sämpyläjauhoja ja kuivahiiva. Sekoita kunnolla ja lisää myös rypsiöljy. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia samalla jauhoja lisäillen, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta ja sitä on helppo käsitellä.
3. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin puoli tuntia. Kaulitse kohonnut taikina varovasti paksuhkoksi levyksi, leikkaa levy yhdeksään osaan ja nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille.
4. Laita uuni lämpeämään +225 asteeseen ja kohota sämpylöitä liinan alla kunnes uuni on valmis.
5. Kaada uunin pohjalle 0,5dl vettä ja paista sämpylöitä noin 12-15 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa päästä höyryt pois uunista avaamalla hieman luukkua ja jatka sämpylöiden paistoa vielä muutama minuutti.

Vinkkejä!
- Siirappia on helpompi mitata ruokalusikalla, johon on lorautettu ensin hieman oliiviöljyä. Eli kaada hieman oliiviöljyä ruokalusikkaan ja mittaa sen jälkeen siirappi. Näin siirappi ei jää tahmaisesti kiinni lusikkaan.
- Jos haluat sämpylöistä hieman pienempiä, paloittele taikinalevy 12 osaan.

Raastoin toisen porkkanoista raastinraudan pienimmällä terällä, jolloin raasteesta tulee kosteampaa ja se vaikuttaa mun mielestä kivasti sämpylöiden koostumukseen. Toisen porkkanoista raastoin sit sillä isoimmalla terällä, jotta sämpylöihin tulisi mukaan myös isompaa raastetta. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja just toi koostumus saikin maun lisäksi paljon kehuja kun näitä syötiin. Ei ole enää montaa jäljellä.

Mun on myös pakko kehua näitä käyttämiäni sämpyläjauhoja. Yleensä ostan kaupasta tavallisia vehnäjauhoja ja lisäilen taikinaan erikseen jotain siemensekoituksia ja hiutaleita. Harvemmin siis ostan kaupan valmiita sämpyläjauhoja, mutta tähän kyllä tykästyin todella. Viljaisan jauhon ansiosta sämpylöissä oli tosi kivasti sellaista "pureskeltavuutta" ja kattokaa nyt tätä listaa, kaikki on siis luomua: vehnäjauho, täysjyvähiutaleet (ruis, kaura, vehnä, ohra, tattari) kaurajauho, pellavansiemen, auringonkukansiemen, hirssi, kaurarouhe sekä ohramallas. Täytyy käydä kaupassa tutkimassa saako tota isommissa pusseissa. Kilon pussi on ihan just loppu ja aion leipoa näitä lisää tänään.

Yhteistyössä Myllärin Luomu.

16 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta, näyttävät todella herkullisilta!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää oli kyllä varmaan yksiä parhaimmista sämpylöistä mitä oon tehnyt! Onneks on vielä porkkanoita jäljellä niin voi tehdä toisen satsin :-) Tosin noi viljaisat jauhot ei taida ihan riittää, mut laitan sit jotain muita niiden lisäks :-)

      Poista
  2. Onpa ihania sämpylöitä! Tuo väri on kyllä ihana :) Itse teen aina sämpyläjauhoista, hiutaleista ja porkkanasta sämpylät, mutta en ole ikinä saanut niistä noin kauniin värisiä. Olen kyllä raastanut aina ihan hienoksi porkkanan. Täytyypä kokeilla sun ohjeella :) Haluaisitko kertoa miten olet nuo sämpylät saanut tuon mallisiksi? Leikkasitko taikinan kaulitsemisen jälkeen neliöiksi??? On meinaan mahtavan näköisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä, siitä tuo väri ja varmaan vähän myös siirapin ja porkkanan ansiota :-) Jep, eli siis kohonnut taikina kaulitaan varovasti (eli ei paineta kaulimella kovin paljoa, jotta taikina pysyy kuitenkin muodossaan eikä litisty) suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sit se levy vaan leikataan veitsellä niin moneen osaan kuin haluaa. Mä tein isoja muhkuja joten leikkasin taikinan yhdeksään osaan ja sit vaan siitä suoraan pellille ja vielä hetki kohotusta kun uuni lämpenee :-) Nää on siks just kivoja, kun ei tarvitse erikseen pyöritellä sämpylöitä ja välillä teen ihan vaan vaihtelun vuoksi tän mallisia :-)

      Poista
  3. Nams! Melkein tuoksu leijailee tänne saakka! Niin herkullisen näköisiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Oon just alkamassa leipomaan uutta sämpyläerää, nää oli niin hyviä! :-)

      Poista
  4. Haastetta pukkaa, heti kättelyssä!
    Käyhän blogin puolella kurkkimassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Samalla muistutit mua siitä, että mulla on vieläkin julkaisematta yks postaus johon oon yhdistänyt kaikki saamani haasteet.. hups :-D

      Poista
  5. Ihanan pehmoisen ja herkullisen näköisiä. Katselin kans tuota väriä, on niin kauniin väriset. Ihan muhkun mallisia. Pitääkin koittaa tätä ohjetta joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ens kerralla teen varmaan kaksinkertaisen satsin, niin nopeasti nää katoaa suoraan pelliltä! :-)

      Poista
  6. Ihana ohje! :)
    PS. Nyt on kookossokeria kokeiltu (ja sen tuoksu on todella aika uskomaton)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, pakko mennä heti kurkkimaan mihin oot käyttänyt kookossokeria! :-)

      Poista
  7. Ihastuttava ohje. Porkkanasämpylät ovat tosi herkullisia, ihan suosikkejani. Ja tuo muoto on kyllä tosi kiva!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli kyl meidän suosikkeja heti, tosi hyviä! Taidankin leipoa näitä taas huomenna :-)

      Poista
  8. Heips! Tein noita ihania sämpylöitä lauantaina ja arvaa mitä, ohjeesta puuttuu suola! Muuten olivat koko porukan makuun. Laitettiin meetwusrtia päälle. Sunnuntaina tein uusisiksi ja lisäsin suolaa. Tämä on niin hyvä ohje, että näitä teen jatkossa niin kauan kuin perhe kyllästyy.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei apua, anteeksi ja kiitos kun mainitsit asiasta! Täytyykin heti lisätä suola myös ohjeeseen, oli sitä kyllä sämpylätaikinassa, mutta näköjään vahingossa jäänyt tuosta listasta pois. Mäkin tykkäsin näistä tosi paljon, ehdottomasti parhaiten onnistuneet porkkanasämpylät mitä oon tehnyt ja näitä tulee varmasti leivottua vielä monta kertaa :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥