GLUTEENITTOMAT KORVAPUUSTIT

Huomenna vietetään kansallista korvapuustipäivää ja koska viime vuonna missasin näin hienon päivän, päätin viettää tänä vuonna kaksi korvapuustipäivää peräkkäin. Tänään aloitettiin gluteenittomilla korvapuusteilla ja huomenna leivotaan vehnäjauhoja käyttäen, mutta maidon ajattelin korvata soijamaidolla.



Gluteenittomat korvapuustit n.18 pientä pullaa
Pullataikina: 
2,5dl maitoa
50g voita
25g hiivaa
1,5tl psylliumia
1 muna
0,5dl sokeria
0,5tl suolaa
5-6dl gluteenitonta jauhoseosta
ripaus kardemummaa

Täyte: 
100g pehmeää voita
kanelia & sokeria

Lisäksi: voiteluun kananmunaa ja koristeeksi raesokeria

1. Sekoita sulatettu voi ja lämmitetty maito keskenään. Murustele joukkoon tuore hiiva ja lisää psyllium. Sekoita huolellisesti ja anna turvota noin viiden minuutin ajan.
2. Lisää sokeri, suola, ripaus kardemummaa, 1 muna ja lopuksi 4dl gluteenitonta jauhoseosta. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää loput 1-2dl jauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina on helposti käsiteltävää ja kimmoisaa.  
3. Älä kohota taikinaa ollenkaan tässä vaiheessa. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä taikinalevyn päälle pehmeää voita, sekä kanelia ja sokeria maun mukaan. Kääri levy rullaksi ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja. Yksi helppo tapa palojen leikkaamiseen on se, että leikkaat ensin rullan keskeltä puoliksi. Sen jälkeen puolitat molemmat pötköt ja taas puolitat, kunnes sinulla on 18 saman kokoista palaa.  
4. Asettele palat leivinpaperilla vuoratuille pelleille (tällä ohjeella tulee kaksi pellillistä) ja kohota liinan alla noin 45 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
5. Paista +225 asteessa 12-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin paistovärin.

Vinkki!
Koska psylliumissa ja käytettävissä jauhoissa on eroja, lisää loput 1-2dl jauhoja vähitellen taikinan sekaan kunnes taikina on helposti käsiteltävää. Yhteensä 5dl jauhoja saattaa siis riittää mainiosti, mutta lisää viimeinen desilitra mukaan jos taikina meinaa jäädä liian löysäksi.

Gluteenittomien korvapuustien arvovaltaisena tuomarina toimi mun leipuri-mummini ja hyvät pisteet tuli! Kannatti kohottaa liinan alla vähän yli tunti, lopputulos oli ihanan pehmoinen ja pullista ei kyllä helposti huomaa että ovat gluteenittomia. Taikinaa oli vaivaamisen jälkeen helppoa käsitellä ja kaulita, kunhan käytti apuna hieman jauhoja. Me herkuteltiin lämpimät kanelipullat kylmän maidon kera, yhdistelmä joka toimii aina! Kuinka monessa kodissa leijailee huomenna yksi herkullisimmista tuoksuista ikinä, eli kuinka moni aikoo leipoa korvapuusteja? :-)

29 kommenttia

  1. Ooh, hyvä kun muistutit! Johan tämän päivän muistamiseen velvoittaa ammatin lisäksi äiti-henkilönä toimiminenkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on mennyt tää päivä niin monta kertaa ohi, et nyt ajattelin muistutella muitakin :-)

      Poista
  2. Kiitos tästä tiedosta, enpä tiennyt korvapuusti-päivän olemassaolosta. Tässä kodissa tuoksuu huomenna tuoreet pullat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun on pitänyt jo pitkään leipoa korvapuusteja, joten nyt ajattelin et pakkohan niitä on leipoa viimeistään korvapuustipäivänä! :-) Tuoreen pullan tuoksu on niin ihana!

      Poista
  3. Kaikkien bloggareiden yhteinen KORVAPUUSTIVIIKONLOPPU alkaa siis huomenna! Katsotaan kuinka monta leipojaa saadaan kokoon ja kuinka monta korvapuustia syntyy viikonlopun aikana. Laittakaa sana kiertämään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! :-D Tosiaankin, veikkaan että aika monessa kodissa leivottiin perjantaina. Meidänkin rapussa tuoksui kaneli kun tulin kotiin :-)

      Poista
  4. Voih, multakin olisi mennyt tälläinen ihan ohi!! Saas nähdä vaan onko huomenna aikaa leipoa korvapuusteja....
    Mutta ainahan sen päivän voi siirtää ensi viikolle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Jos ei nyt kerkee, niin ens viikolla sit :-D

      Poista
  5. Oi mitä herkkupuusteja! Kyllä tuore pulla on ihan parasta! Oli tarkoitus leipoa perjantaina mutta päivä meni muissa puuhissa. Täytyy korjata asia jonain toisena päivänä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore pulla ja lasi maitoa on kyllä niin herkullinen yhdistelmä :-) Onneksi korvapuustipäiviä voi viettää muinakin päivinä! :-)

      Poista
  6. Gluteenittomien korvapuustien ohje =) Kiitos tästä! Tämä tulee tarpeeseen. Haluan ehdottomasti kokeilla ja jos onnistun, laitan pullat vierasvaraksi pakkaseen ruoka-allergisten vieraideni varalle. Millaisia jauhoja käytit ja mistä tuota psylliumia saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :-) Joskus tulee tehtyä gluteenittomia leivonnaisia ja aina vähän jännittää se lopputulos, mut nää onnistu kyl tosi hyvin. Psylliumia saa ruokakaupoista, sieltä samalta hyllyltä missä on leivinjauheet ja muut leivontajutut. Psylliumin avulla taikina on helpommin käsiteltävää, eikä leivonnaisista tuu niin murenevia. Jauhoina käytin sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta, niitä myydään sellasissa 1kg pusseissa :-) Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
    2. Kiitos tiedosta! Itsekin olen leiponut jonkin verran gluteenittomana. Mausta ei kyllä huomaa, että leipoo gluteenitonta. Siksi onkin kiva saada hyviä gluteenittomia ohjeita, joilla voi sitten leipoa samaa tarjottavaa koko porukalle.

      Poista
    3. Tuli sellainen tärkeä huomattava ruoka-ainenongelmajutuista että muistattehan että Sunnuntai gluteeniton jauho on vehnäjuhoa josta on vain postettu gluteeni. Herkkämassuisemmat, saati ne joilla ongelma on kotimaiset viljat eikä keliakia.Eli nämä ovat tosiaankin Gluteenittomia mutta ei luontaisesti sitä kuten joidenkin ruokavalio vaatii. Luontaisesti gluteenittomasta taikinasta on julmrtun hankala tenhä puusteja. Tai se oli kyllä hieman rajusti ilmaistu, pikemminkin se joka osaa tehdä tee, minä en :D

      Poista
  7. Miten tästä saa kaksi pellillistä? :) Mulle tuli yht. 8 kpl ko.ohjeella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi näin myöhäinen vastaus, en oo ollenkaan huomannut et tänne on tullut kommenttia. Mut hmm, onkohan sun pullat ollu sit vähän isompia? Mä saan aina tämmösestä 2,5dl taikinasta kaks pellillistä pieniä pullia tai yhden pellillisen isoja :) Toivottavasti maistui kuitenkin!

      Poista
  8. Nyt oli pakko tulla kommentoimaan tätä superhyvää GLUTEENITTOMIEN korvapuustien ohjetta!! Oon tehny jo niin monet huonot gluteenittomat pullataikinat, että meinasin jo jättää pullanteon kokonaan. Kyllähän edellisetkin taikinat oli pehmeitä - suoraan uunista, mutta kun ne jäähtyi ne samalla kovettuivat... ja lämmityskään ei auttanut.. Mutta TÄMÄ sinun ihanan pehmeä gluteeniton pullataikina on kyllä superhyvää! Ei kovetu vaan pulla pysyy pehmoisena, ihanaa! Miten voikin ihmislapsi olla onnellinen pullataikinasta :D Ja makukaan ei erotu normaalista vehnäpullasta juuri ollenkaan. Kiitos vielä kerran ja ihanaa joulun odotusta sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi onpa ihana kuulla, tosi kivaa että pullat maistuivat. Tulin oikeesti tosi iloiseksi tästä sun kommentista! :) Mä oon kans tehnyt tällä ohjeella nyt joka kerta ja aina on tullut yhtä hyviä. Mun mummi on myös pakastanut näitä ja kehui, että olivat herkullisia myös sulatuksen jälkeen.

      Täällä tosiaan odotellaan joulua jo innolla, ihanaa joulun odotusta ja loppuviikkoa myös sulle! :)

      Poista
  9. Miten voi olla 2 rkl psylliumia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Oon laittanut aina tuon verran psylliumia pullataikinoihin ja tuohon nestemäärään ja hyviä pullia on tullut. Kokeilin kuitenkin vähentää psylliumin määrää ja pullat onnistuivat näinkin tosi hyvin. Muutin nyt myös tähän ohjeeseen tuon määrän kun selkeästi tosiaan vähempikin riittää :)

      Poista
  10. Nämä eivät harmillisesti onnistuneet minulla sitten niin laisinkaan: korvapuustit kaatuilivat ja aukeilivat uunissa, ja ihanat täytteet valuivat ulos puusteista. Ja vaikka kohotin niitä liinan alla yli tunnin, eivät ne olleet mitenkään erityisen kuohkeita. Olisko sulla aavistusta, mistä voisi johtua? Ainoa ero sinun ohjeeseesi oli kuivahiivan käyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi! Toivottavasti niitä pystyi kuitenkin edes vähän herkuttelemaan :) En oikein keksi muuta kuin juuri tuon kuivahiivan käytön, joka saattaakin olla vähän haasteellista gluteenittomissa leivonnaisissa jos käyttää psylliumia.

      Missä vaiheessa lisäsit kuivahiivan taikinaan? Kuivahiiva olisi hyvä lisätä noin 42 asteiseen veteen, mutta psylliumin turpoamisen aikana neste kerkeää jäähtymään sen verran, että sen jälkeen lisätty kuivahiiva alkaa toimimaan selkeästi hitaammin.

      Käytin itsekin kerran kuivahiivaa tässä ohjeessa ja ihmettelin kun pullat eivät kohonneet yhtään. Huomasin vasta myöhemmin, että kuivahiiva oli mennyt jo vanhaksi joten sekin voi olla yksi syy. Muuta en kyllä ainakaan nyt keksi.

      Poista
  11. Niin mahtava ohje! Ensimmäistä kertaa leivoin gluteenittomia korvapuusteja ja lopputulos on täydellinen. Nams ja kiitos! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että resepti oli mieluinen ja pidit lopputuloksesta! :) Kiitos kun jätit kommentin!

      Poista
  12. Missä vaiheessa tuo loppuosa jauhoista laitetaan, kun ohjeessa lukee 5- 6 dl jauhoja ja sitten kehotetaan ensin lisäämään 4 dl , mutta lopusta ei ole mainintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Olen näköjään kirjoittanut ohjeen vähän hassusti, joten täytyy korjata sitä. Ensin lisätään siis tuo 4dl ja sen jälkeen loput 1-2dl jauhoja lisätään vähitellen tarpeen mukaan. Tämä määrä sen takia, että psylliumissa ja jauhoissa on eroja ja olen huomannut että joskus riittää oikein hyvin jos lisää vain 1dl ja joskus taas täytyy laittaa jauhoja vähän enemmän jotta taikina ei jää liian löysäksi. Täytyy tarkentaa tätä vielä tuohon postaukseen, hyvä kun huomautit asiasta! :)

      Poista
    2. Ok, noin suunnilleen teinkin, uunissa ovat juuri, kiitos ohjeesta!

      Poista
  13. Parhaita gluteenittomia pullia mitä olen koskaan maistanut!!

    VastaaPoista
  14. Kiitos ohjeesta, tuli tosi hyviä! Nämä olivat seuraavanakin päivänä pehmeitä, aiemmin gluteenittomat pullani ovat kovettuneet helposti.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥