22. toukokuuta 2013

♥ Porkkanakakku ja kolmas kerta toden sanoo

Tän porkkanakakun leipominen ei todellakaan mennyt niin kuin siinä kuuluisassa Strömsössä. Kakkua varten hommattiin suomalaisia multaporkkanoita, hyvää tuorejuustoa ja steviasokeria. Äitienpäivänä muiden kokkaillessa keittiössä leivoin porkkanakakkua ja sainkin sen hyvissä ajoin uuniin. Valmis kakkupohja oli hieman lössähtänyt ja maistettuani palan reunasta, se maistui ihan hirveältä! Ajattelimme, että olisko stevia voinut tehdä kakusta muka niin kamalan makuista, heitin pohjan suoraan roskikseen ja aloin leipomaan uutta. Tässä vaiheessa oli pakko tarkistaa taikinan maku ennen uuniin laittoa ja se maistui taas ihan hirveältä! Tää pohja lensi siis raakana suoraan roskikseen ja mä en tiennyt olisko mun pitänyt itkeä vai nauraa kun en tajunnut yhtään mistä oli kyse.

Sitten ajattelin tarkistaa yhden pikkujutun. Voitte varmaan kuvitella sen naurunsekaisen ihmetyksen keittiössä, kun tarkistimme että onhan siinä isossa lasipurkissa varmasti sokeria. Siinä on aina säilytetty sokeria ja kukaan ei tiedä mitä on tapahtunut, mutta nyt purkki oli täynnä suolaa. Kumma juttu kun munien ja "sokerin" vaahdotus tuntui kestävän ikuisuuden. Tässä vaiheessa tajusin, että kananmunia oli jäljellä enää kolme, kaikki porkkanat oli käytetty ja öljykin alkoi olla lopussa.. niin ja sokeri oli näköjään muuttunut suolaksi. Onneksi porukoiden naapurissa asuu mun maailman avuliaimmat isovanhemmat, joilta on näiden vuosien aikana tullut lainattua kaikkea maalarinteipin, kasettisoittimen ja vaniljasokerin väliltä. Vaari naureskeli vieressä ja mummo ei meinannut uskoa, että olin oikeasti leipomassa kakkua vielä kolmannen kerran, mutta kaatoi mulle kuitenkin kahvikuppiin sokeria, antoi torilta ostettuja porkkanoita ja öljypullon mukaan. Aloin leipomaan kolmatta porkkanakakkua muiden ihmetellessä vieressä, että oonko oikeesti tosissani.

Kolmas kakku onnistui hyvin, vein ison palan kiitokseksi naapuriin ja kahvittelimme iltapäivän auringossa miettien mitä ihmeellisimpiä selityksiä sokeripurnukan muuttumisesta suolapurnukaksi. Paras selitys tälle oli se, että tuossa vanhassa lasipurkissa on joskus säilytetty ehkäpä suolakurkkuja..? Vai onkohan kenties eräs Tsekeissä asuva isoveljeni päättänyt jymäyttää leipurisiskoaan ennen ulkomaille muuttoaan? ;)

Porkkanakakku vuoka Ø 24cm
4 munaa
4dl sokeria
2dl rypsiöljyä
2 isoa porkkanaa raastettuna
1prk ananasmurskaa

5dl vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta

2tl kanelia
ripaus suolaa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet vaahdon joukkoon varovasti nuolijan tai puulastan avulla.
2. Lisää porkkanaraaste, rypsiöljy sekä ananasmurska ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista +175 asteessa n.40 minuuttia tai kunnes kakku tuntuu tikulla kokeiltaessa kypsältä ja on saanut hieman väriä pintaan.

Kuorrute:
400g maustamatonta tuorejuustoa
100g pehmeää voita
4-5dl tomusokeria
1rkl sitruunamehua

Päälle hasselpähkinärouhetta

1. Notkista tuorejuusto nuolijan avulla, sekoita joukkoon pehmeä voi ja sitruunamehu.
2. Siivilöi sekaan tomusokeri ja sekoita kuorrute tasaiseksi.
3. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Levitä puolet tuorejuustosta kakun väliin ja puolet kakun päälle. Viimeistele kakku hasselpähkinärouheella.




Porkkanakakku on parhaimmillaan maustuttuaan muutaman tunnin tai yön yli jääkaapissa. Mun oli tarkoitus antaa kakun tekeytyä jääkaapissa, mutta tällä kertaa ei oikein kerennyt.. Ananasmurskan voi myös halutessaan jättää pois, mutta mielestäni se tuo kakkuun kivasti lisää mehevyyttä.



Tänään oli tarkoitus mennä käymään Koiramäen Pajutallilla, mutta voi olla että suunnitelmat muuttuu ja mennäänkin sinne vähän aurinkoisempana päivänä. Täällä sataa ihan kaatamalla vettä ja mun tekis mieli leipoa sämpylöitä, keittää kattilakaakaota ja käpertyä sohvan nurkkaan lukemaan kirjaa. Sitä ennen on kuitenkin iso pyykkivuori selätettävänä, joten nyt hommiin! Kivaa keskiviikkoa! :)

Yks pikku lisäys: Terkkuja Tsekeistä, veljeni kommentoi kirjoitustani näin: "Tosi kiva postaus! Jos olin syypää, niin en ainakaan tahallani. Toisaalta.. muistan hämärästi huomanneeni ''suolan'' olevan lopussa ja kaadoin purkkiin kaupasta ostamani hienon merisuolan!

9 kommenttia :

  1. Haahahahaa päivän naurut sain tästä! :D Onneksi oli isovanhemmat naapurissa ja tarina päättyi onnellisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! :D Arvaa vaan kuinka paljon mulle naurettiin keittiössä kun hääräsin noitten kakkujen parissa. Välillä joku kävi kommentoimassa "kuinka monta kakkua sä meinaat oikein leipoa" ja "kyllä ykskin kakku olis varmaan riittänyt tälle porukalle.." Äitikin koitti lohduttaa tokan pilalle menneen kakun kohdalla, että ehkä sen maun vois jotenkin pelastaa jos teen oikein hyvän kuorrutuksen :D

      Loppu hyvin kaikki hyvin! :-)

      Poista
  2. Meillä on myös kerran jos toisenkin mennyt suola- ja sokeripurkit ristiin, kunnes dymottelin niiden kylkeen tekstit. Meillä suolaa ei tainnut eksyä kuin vieraiden kahvin sekaan :D

    Koiramäen Pajutalli on kyllä ihana paikka, terkkuja sinne Arville ja Otolle! Pitäisi itsekin mennä sinne taas possupoikia rapsuttelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mahtoi olla pahaa kahvia! Mä ihmettelen, että en tajunnut sen ekan kakun jälkeen tarkistaa sitä sokeripurnukkaa. Ehdin jo syyttää steviasokeria (laitoin ekaan kakkuun puolet sitä ja puolet sok..siis suolaa! Tokassa kakussa oli 4dl suolaa, hyi yök sitä makua:D) multaporkkanoita ja jopa kakkuvuokaa kunnes totuus selvisi :D

      Lauantaina näyttäisi olevan aurinkoinen päivä, joten taidamme suunnata Pajutallille silloin. Kerron terveisiä possupojille! :-)

      Poista
  3. Nostan hattua sulle kyllä päättäväisyydestä, joku toinen olisi ehkä kiukuspäissään lähtenyt hakemaan sitä kakkua lähikaupasta... :-D
    Ei mutta porkkanakakku on kyllä kaikessa ihanuudessaan sen arvoinen, tätä ois pakko kokeilla mahdollisimman pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä mua yritettiin moneen kertaan käännyttää ehdottamalla, että jos vaikka haettais huoltoasemalta jäätelöä. Oli äitienpäivä ja kaupat oli kiinni, enkä mä muutenkaan suostunut luovuttamaan. Onneksi mun isovanhemmilla tuntuu olevan aina just sitä mitä milloinkin olen menossa pyytämään lainaksi :D Heillä on vielä sellainen tapa, että kun pyysin 1dl öljyä niin sain koko pullon ja kun pyysin muutamaa porkkanaa niin mummo suorastaan vaati mua ottamaan koko pussin. Ja sitten mä aina kannan pihan poikki mun leipomuksia kiitokseksi. Ihanat mummo ja vaari!♥

      Poista
  4. Hih, hauskoja sattumuksia!! Kakun maku ja ulkonäkö kyllä varmasti korvasivat kaiken tämän vaivannäön! :)
    Ja taas voi todeta että mihin joutuisimmekaan ilman ihania isovanhempia!

    VastaaPoista
  5. Voi ei, joskus kaikki tuntuu menevän pieleen keittiössä! Minäkin sähelsin keittiössä äitienpäivää edeltävänä lauantaina. Olin hieman flunssainen ja tosi väsynyt, vanhemmat ehdottivat että haetaan kakku kaupasta. Aloitin kuitenkin tekemään kakkua, joka muuten hieman liikaa tummui, vaan se ei vaikuttanut onneksi makuun ollenkaan. Niin ja kiitos mansikkajuustokakun reseptistä, se oli ihanaa kakkua.:)

    VastaaPoista
  6. Mun pitäisi kanssa kokeilla porkkanakakkua, en ole koskaan tehnyt. :) Voisin tämän kirjoitella ylös ja testata. :)

    Johan on ollut epäonnen kakku! :D Itse onneksi pidän aina sokeripussia leivontatarvikekaapissa, ettei vaan sekoita suolan kanssa. :D Isäntä on kerran laittanut muroihinsa suolaa sokerin sijasta... Sanoi vain, että oli muuten murot pahaa suolan kanssa. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥